Programma

Zaterdag 28 april 2018

9u00: Deuren open & registratie

We openen de deuren en verwelkomen iedereen in onze harpwereld.

Leerlingen die zelf hun harp meebrengen worden door ons team begeleid en wegwijs gemaakt.


10u00: Nagelworkshop voor harpisten

Heb jij ook van die vervelende velletjes rond je nagels? Barst de huid van je handen open in de winter? Vallen je nagels uit elkaar bij die luide glissando's die je met je nagels moet spelen? De oplossing voor enkele veel voorkomende kwaaltjes krijg je in de workshop nagel- en handverzorging voor harpisten. Alle materialen worden voorzien, dus kom je handen en nagels maar eens goed verzorgen.

 


10u00: Maak een harpkar (trolley)

Hadden we al vermeld dat echt iedereen aan zijn trekken komt tijdens Arpissima? Reden temeer om met het hele gezin naar Hasselt te komen.

Een harpkarretje verlicht heel wat sleurwerk met het engeleninstrument van zoon- of dochterlief.

In deze 'hands on' workshop maken we onze eigen harpkar. Maar laat gerust hamer en schroevendraaier thuis. Wij hebben aan alles gedacht.

 

Opgelet: voor deze workshop kunnen we slechts 15 mensen toelaten. Snel inschrijven is de boodschap.


10u00: Maak een harphoes

Ook hier zetten we de ouders aan het werk. Waarschijnlijk de mama's.

We maken een leuke harphoes, precies op maat van de harp van jouw zoon of dochter.  


10u30: Masterclass met Gwyneth Wentink

Ken je een stuk écht goed en wil je het eens voorspelen voor een top-harpiste en horen wat zij ervan vindt? Wat je misschien nog kan verbeteren? Of waar je op kan letten. Dan is deze masterclass echt iets voor jou.

Leer van de besten.

Maar pas op: er is maar een beperkt aantal plaatsen voor deelnemers. Schrijf je dus snel in.

Gwyneth Wentink leert ons de harp van nog dichter kennen.

 


11u00: Workshop Delta harp (electrische harp)

Ken jij de Delta harp al?  

Als er iets écht cool is in harpland op dit moment, dan zal het wel de nieuwe en bekroonde Delta harp zijn.  Dit hippe instrument wordt gemaakt door Salvi en doet overal de hoofden draaien.  We verwachten veel jongen harpisten tijdens deze coole workshop. Sonja Tavormina demonstreert ons wat de Delta allemaal kan...


11u00: Initiatieles harp voor broer or zus

Voelt grote of kleine zus / broer zich stilaan wat uitgesloten met al die happy harpvibes?  Dan is dit het moment om wraak te nemen.

Of om deel te nemen in de pret.

Hannah Van den Borne is een super enthousiaste harpleerkracht die iedereen die nog nooit op een harp heeft gespeeld meeneemt in de harpwereld.  

Je leert zelf de eerste liedjes, op een echte harp. De initiatiegroep zal in de namiddag zijn kunsten mogen tonen tijdens het harpconcert!

 

Toch een beetje zenuwachtig? Hoeft echt niet. Hannah is een ervaren pedagoge en begeleid de deelnemers perfect op de harp. Deze workshop wordt bovendien in groep gedaan. Iedereen speelt dus samen. Met elkaar. Plezier verzekerd!

 


12u00: Pauze, lunch


13u30: Concert kamermuziek met Judith

Het Velum trio bestaat uit drie getalenteerde jonge muzikanten.  Judith Soumillion, Anete Vinkel en Xavier Timmermans brengen op harp, fluit en altviool:

  • 5de deel uit de Petite Suite voor fluit, altviool en harp van André Jolivet
  • Sonate voor fluit, altviool en harp van Claude Debussy
  • Sonatine en Trio van Maurice Ravel, arrangement van Carlos Salzedo
  • Submerged van Miguel del Aguila

14u15: 'Nature elements on the harp'

Muziek is een taal. Een taal waarmee je verhalen vertelt.

In deze wonderlijke workshop / concert ontdekken we samen met de knappe 'Arpeggio Angels' het klankuniversum van de harp en kan je luisteren naar een knapperig vers verhaal op een bedje van harpsferen en -geluiden.

Alweer één van de hoogtepunten tijdens Arpissima.

 


15u00: Meditatie met harp en klankschalen

Dat de harp een veelzijdig instrument is, blijkt o.a. uit haar vermogen om in de juiste context rust en ontspanning te creëren. En het is juist die rust die ons weerbaar maakt en ons in staat stelt te functioneren in een hectische maatschappij vol tijdsdruk en afspraken. Vergeet dus niet om regelmatig de batterijen op te laden. Dit kan door vakantie te nemen, maar ook door jezelf een kort rustmoment te gunnen.
Zet je op een stoel of kussen, zoek de stilte in jezelf op en laat je onderdompelen in een geleide meditatie waarin de eenvoud van stemgeluid en repetitieve klankschaal- en harpklanken je meenemen op een aangename reis doorheen jezelf.


15u30: Onderhoud, snaren en transport van de harp

Tijdens het onderhoud van een harp wordt de complexe mechaniek   helemaal afgeregeld en op punt gezet. Van top tot teen. En dat is absoluut nodig.

Wist je trouwens dat de harpmechiek uit meer dan 1200 onderdelen bestaat?

Dieter Dewilde is een authoriteit wat betreft harpen en harp-onderhoud. Hij komt vertellen wat je kan doen om je harp doorheen het jaar in goede staat te houden. En waar je op moet letten bij het transporteren van het instrument en het vervangen van snaren.

Deelnemers aan deze workshop worden ook zelf aan het werk gezet.


16u30: Harpconcert

Leerlingen van Sonja Tavormina en Hannah Van den Borne treden op. Solo én in groep. Zij worden voorafgegaan door alle deelnemers van de workshop initiatie tijdens Arpissima!

Een must voor iedereen.


18u00: Avondeten


19u30: Avondconcert Gwyneth Wentink

Tijdens het avondconcert komt een absolute wereldster ons verrassen met een virtuoos concert dat iedereen zal kunnen smaken.

Wereldklasse in Vlaanderen. In Hasselt. 

Gwyneth Wentink is deze harpster, cultureel onderneemster en artieste die het avondconcert voor haar rekening neemt.

Alleen al dit concert is meer dan genoeg reden om naar Hasselt af te zakken.

Schrijf je in en verzeker je van een plaats...

 

 


20u30: Einde